Artikkelit
Merkittävää urheilujärjestöä voi johtaa myös lakeuksilta
Jani Kohtanen
Kisamatkat ammattiurheilijana veivät Olli-Pekka Karjalaista ympäri maailman ja luottamustoimet ympäri Suomen. Nykyinen työ Lentopalloliiton toimitusjohtajana on yhdistelmä etätyöskentelyä sekä matkustamista Seinäjoen, Kuortaneen ja Helsingin välillä.
Monet muistavat Karjalaisen moukarihäkissä ketterästi pyörivänä jättinä, jonka leka lensi parhaimmillaan alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-kultaan sekä aikuisten EM-kultaan. Ura yleisurheilijana päättyi 2013, mutta työ huippu- ja kilpaurheilun parissa on jatkunut.
– Viimeisten 10 vuoden aikana urheilun luottamustehtävät ovat vieneet milloin minnekin, pääosin kuitenkin pk-seudulle. Olin kahdeksan vuotta Olympiakomitean hallituksessa ja muutaman vuoden Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) hallituksen puheenjohtaja, Karjalainen kertoo.
Viime vuoden marraskuuhun saakka Karjalainen työskenteli asiantuntijatehtävissä Kuortaneen urheiluopistossa, kunnes tuli valituksi Lentopalloliiton toimitusjohtajaksi.
Aika maaseutumaista on
Karjalainen on kotoisin Töysästä, josta hän muutti Seinäjoelle vuonna 1993. Armeijan jälkeen tie vei Helsinkiin vuonna 2001 ja sieltä yhdeksän vuoden kuluttua takaisin Seinäjoelle. Hän kertoo matkustaneensa Seinäjoen ja Helsingin väliä lähes viikoittain jo toistakymmentä vuotta. Töiden tekeminen kahdella paikkakunnalla sekä junassa on tullut tutuksi.
– Viimeistään koronan myötä monille pääosin tietokoneella töitä tekeville on valjennut, että työ ei juurikaan ole paikkaan sidottua. En ole kokenut raskaaksi sitä, että matkustan töiden takia, päinvastoin olen kokenut sen enemmänkin rikkaudeksi, kunhan sitä ei joudu tekemään päivittäin. Toki tässä ajassa suurin osa palavereista käydään etänä.
Entiselle huippu-urheilijalle on luontevaa, että maisema vaihtuu usein. Mutta palataan vielä Töysä–Seinäjoki–Helsinki–Seinäjoki-akselille. Korona-aikana muuttoliike on paikoitellen suuntautunut maaseudulle ja pienemmille paikkakunnille, ja vapaa-ajan asuntojen menekki on kasvanut. Minkälaisena Karjalainen näkee maakuntien tulevaisuuden?
– Olen jonkin verran kolunnut maailmaa, käynyt kisamatkoilla siellä täällä ja viettänyt hieman pidempiä aikoja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa. Tätä taustaa vasten Suomi on mielestäni – Helsinki mukaan lukien – aika maaseutumainen. Tietotyö oletettavasti lisääntyy todella paljon tulevaisuudessa, ja se luo mahdollisuuksia asua myös maakunnissa.
Karjalainen identifioi itsensä seinäjokelaiseksi, mutta kertoo lukuisten kilpailumatkojen ja Helsingissä vietettyjen vuosien jättäneen oman leimansa. Paluu juurille Etelä-Pohjanmaalle tuntui luontevalta perheenlisäysten myötä.
– Täällä me asumme hieman kaupungin ulkopuolella maaseudun ympäröimänä. Tässä vaiheessa olemme perheen kanssa kokeneet tämän hyväksi paikaksi ja järjestelyksi. Lapset käyvät kotimme lähellä olevaa uutta, kivaa kyläkoulua ja ojan toiselta puolelta alkaa golfkenttä.
Karjalaisen 25 minuutin työmatka ei muuttunut uuden pestin myötä, sillä Lentopalloliiton tyttöjen ja poikien sekä naisten ja miesten valtakunnallinen valmennuskeskus sijaitsee Kuortaneen urheiluopistolla. Karjalainen siis jakaa työaikansa kodissa ”etäilyn”, Kuortaneen ja Helsingin välillä.
– Kun on tottunut matkustamaan junalla, niin Helsinki on oikeastaan aika lähellä, parhaimmillaan vain kolmen tunnin päässä.