Blogit

Pariisilaiset haaveilevat muutosta maakuntiin

Ahtaus, etätyö ja asumisen kalleus stressaavat pääkaupunkiseudulla asuvia Ranskassa. Pienemmät paikkakunnat ja niissä toimivat yritykset houkuttelevat verkkosivustolla Pariisista pois haikailevia.

”Montpellier on avoin, nuorekas ja dynaaminen.” Näin sanoo kaupungin uusi asukas Thierry.  ”Viikonloppuna menemme usein kävelemään rannalle, Quistrehamiin, hiekkaranta on ihan lähellä.” Näin kertoo Caenissa asuva Carole.

Molemmat kertojat ovat Pariisista maakuntakaupunkeihin muuttaneita. Lisää samanlaisia tarinoita on luvassa, sillä tavalliset pariisilaiset ja muutkin pääkaupunkiseutulaiset (Ile-de-Francen asukkaat) ovat toden teolla alkaneet kyseenalaistaa metropolissa asumisen mielekkyyden.

Muutoksen näkyväksi symboliksi on noussut Paris je te quitte -verkkosivusto, suomeksi käännettynä Pariisi, hyvästi jää. Paris Je Te Quitte : Changer de vie, partir en province (paris-jetequitte.com)

Sivusto syntyi 2015 aluksi harrasteprojektina, mutta pian sivusto kehittyi toimivaksi organisaatioksi, jolla on viisi työntekijää. Perustajat olivat Etelä-Ranskasta Pariisiin opiskelujen vuoksi muuttaneita, jotka huomasivat, että Pariisi ei vastannutkaan ennakkoajatuksia. Työnteon, asumisen ja perhe-elämän yhteen saattaminen uuvuttaa monet.

Sivusto on rakennettu siten, että muutosta kiinnostunut pääsee tarkastelemaan oman kiinnostuksensa mukaisia alueita, niiden työpaikkatarjontaa, asuntomarkkinoita ja monia muuttoon liittyviä käytännön seikkoja. Sivusto on laadittu muutosta kiinnostuneiden ehdoilla. Muuttajia houkuttelevien paikkakuntien, työpaikkoja tarjoavien yritysten ja muuttoon liittyvien palveluiden esittely nivoutuu käyttäjille loogisesti ja tyylikkäästi, ei päälle liimatun kaupallisesti. Sivustolla on myös runsaasti eri paikkakunnille muuttaneiden blogikirjoituksia, paikkakuntakohtaisesti jaoteltuina. Sivustokokonaisuutta täydentää läsnäolo muillakin sosiaalisen median alustoilla.

Oman muuttoprojektinsa voi aloittaa toimittamalla oman CV:n sivustolle, jolloin valitun työpaikkaprofiilin ja asuinaluetoiveiden perusteella saa listauksen jatkopoluista.

Paris je te quitte tarjoaa sivustoilta löytyvän tiedon lisäksi myös opastusta verkkokurssien, työpajojen ja henkilökohtaisen valmennuksen muodossa. Esimerkiksi verkkokurssi maksaa 90 euroa ja 10 tunnin yksilövalmennus 890 euroa.

Ahtaus ja etätyö stressaavat lapsiperheitä

Paris je te quitte -sivusto julkaisi toukokuussa 2020 tutkimuksen koronapandemian sulkutoimien vaikutuksesta pääkaupunkiseutulaisten keskuudessa. Kyselyyn vastanneista 866 henkilöstä peräti 54 prosenttia ilmoitti haluavansa muuttaa niin pian kuin mahdollista. Ennen sulkutoimiakin 38 % oli ollut tätä mieltä.

Tutkimuksen mukaan tällä hetkellä 95 % pääkaupunkiseudun asukkaista suunnittelee poismuuttoa viiden vuoden kuluessa. Tämän vuoden tammikuussa tehdyn vastaavan kyselyn mukaan 69 % vastaajista on konkreettisesti selvittänyt muuttokohteita tai työpaikkatarjontaa muualla maassa. Yleisimmin mielenkiinto kohdistuu alle 100.000 asukkaan kaupunkialueisiin (45 %), mutta joka viides on kiinnostunut alle 10.000 asukkaan paikkakunnista.

Muuttohalukkuuden merkittävin vaikutin on luonnonläheisyys (59 % vastaajista), stressin vähentäminen (59 %), yksinkertaisempi elämä (57 %) sekä asumisolosuhteiden parantaminen (52 %). Muuttoaikeissa olevat ovat tyypillisesti nuoria lapsiperheitä, joille arjen pyörittäminen metropolissa muodostuu liian raskaaksi.

Viimevuotisen tutkimuksen mukaan sulkutoimien aikana 78 % vastanneista oli joutunut jatkamaan elämistään pääkaupunkiseudulla ja vain 22 % oli pystynyt tarvittaessa siirtymään muualla olevaan vaihtoehtoiseen asuntoon. Etätöitä vastanneista oli tehnyt 81 %. Niistä, jotka olivat pystyneet käyttämään hyväksi maakunnissa sijaitsevaa vaihtoehtoista asuinpaikkaa, 49 % koki tilanteen positiivisena, kun Pariisin alueelle suljetuista vain 23 % koki samoin.

Ahdas asuminen ja etätyö kävivät hermoille. Etätyö nähtiin kuitenkin toiveita herättävänä mahdollisuutena. Näin kirjoittaa Lucie: ”Työnantajani huomasi lopulta, että etätöiden tekeminen oli mahdollista. Toivon, että pystymme sopimaan käytännön jatkamisesta, kun palaamme normaaliaikoihin. Tämä antaisi minulle mahdollisuuden muuttaa Pariisista ja hyötyä paremmasta elämälaadusta, mutta voisin säilyttää nykyisen työpaikkani.”

Idealismi kohtaa todellisuuden – toiveet korkealla

Pariisi on yksi maailman kalleimmista asuinympäristöistä. Ahdas asuminen, ruuhkat ja asuinalueiden eriytyminen aiheuttavat työntöä poispäin.  Koko väestön tasolla maaseudun arvostus on korkealla. Familles rurales -organisaation teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 80 % ranskalaisista piti maaseutua ideaalisena elinympäristönä. Kolme vuotta sitten saman tilaajan teettämän tutkimuksen Territoires ruraux: perceptions et réalités de vie – IFOP mukaan oman yrityksen perustamishalukkaista 60 % haluaisi toteuttaa sen maaseutuoloissa. Kun tuolloin 43 % ranskalaisista koki maaseudun uudistuneen, oli luku tänä vuonna peräti 72 %. Tänä vuonna 52 % maaseudun asukkaista katsoi, ettei julkisen vallan toimista ole hyötyä heidän asuinkunnalleen, kun vastaava luku oli viisi prosenttia pessimistisempi kolme vuotta sitten.

Muutoksen tuulia on ilmassa, mutta tulevaisuus näyttää, millainen tasapaino toiveiden ja tosielämän välille rakentuu.

Hannu Kallio

Kirjoittaja on Keskitien säätiön asiamies.