Palokuntanuoret ja sopimuspalokunnat – suomalaisen kesän turvaajat

Suomen kesä on täynnä valoa, tunnetta ja tapahtumia – sekä toivottavasti mukavaa yhdessäoloa!
Aurinko saattaa polttaa ihoa, grilli jäädä vahingossa päälle tai sateen liukastama laituri yllättää. Tällöin soitetaan hätänumeroon ja paikalle lähtee ambulanssi, paloauto, ensihoito tai pelastusyksikkö. Usein – etenkin maaseudulla, saaristossa ja harvaan asutuilla alueilla – ensimmäisenä apuun saapuu sopimuspalokunta.
Sopimuspalokunnat – erityisesti VPK:t – ovat keskeinen osa suomalaista huoltovarmuutta ja arjen turvallisuutta. Mitä syvemmälle Suomen suveen mennään, sitä todennäköisemmin apu tulee juuri heiltä – paikallisilta ihmisiltä, jotka tuntevat tienoot ja toimivat vapaaehtoisesti yhteisen turvallisuuden hyväksi.
Kesä on myös palokuntanuorten aikaa. Suomessa järjestetään lukuisia leirejä, joissa nuoret oppivat tärkeitä taitoja – ensiapua, alkusammutusta, ryhmätyötä ja vastuunkantoa. Samalla syntyy elinikäisiä ystävyyssuhteita ja vahva side omaan yhteisöön. Monet 16–18-vuotiaat liittyvät suoraan sopimuspalokuntien hälytysosastoihin. Toiset taas löytävät myöhemmin työuransa pelastustoimesta, ensihoidosta tai muilta turvallisuusaloilta. Kaikki kuitenkin vievät mukanaan turvallisuuskulttuuria koteihin, kouluihin ja työpaikoille.
– Eurajoella oli juuri Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton 77. palokuntanuorisoleiri Virta 2025, johon osallistui noin 1000 henkeä, joista nuoria oli noin 650. Leirille osallistuvien ikähaarukka oli 5 kuukaudesta 82 vuoteen. Nuorimmat olivat leiripäiväkodissa, vähän vanhemmat osallistuivat erilaisille kursseille tai leiririppikouluun, ja aikuiset hoitivat käytännön järjestelyt sekä toimivat kouluttajina. Iltaisin oli rennompaa ohjelmaa, kuten kiipeilypuisto ja disco. Leirit ovat iso osa nuoriso-osastojen kesää ja sitouttaa osallistujia sekä omaan vapaapalokuntaan, palokunta-aatteeseen että yleiseen turvallisuuteen, kertoo Eurajoen VPK:n päällikkö Joni Toivo.
Sopimuspalokunnat ovat osa hybridi-Suomea – verkostoa, joka ulottuu koko maahan.
Vakinainen pelastustoimi toimii väestökeskittymissä, mutta sopimuspalokuntien asemat sijaitsevat niin kaupungeissa kuin kylissä, saaristossa ja tuntureilla, lähellä ja kaukana. Ne ovat huoltovarmuuden hiljaisia tukipilareita. Miksei myös monipaikkaisesti elävä voisi kantaa kortensa kekoon? Jos vietät paljon aikaa kesäpaikalla, mieti voisiko oma kesäkuntasi VPK olla uusi yhteisö, johon sitoutua ja jossa tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä.
Palokunnat näkyvät myös kesätapahtumissa – turvaamassa yleisöä, esiintyjiä ja tunnelmaa. Ne tekevät suomalaisesta kesästä vähän turvallisemman ja merkityksellisemmän.
Hyvää ja turvallista kesää!
Kirjoittaja:
Ari Maskonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry
Kuva:
Jesse Mäkitasku