Artikkelit

Asuntojen laskevat hinnat heikentävät alueiden elinvoimaa – ilmiö näkyy erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa

Asuntojen hintakehitys on eriytynyt Suomessa viimeisen vuosikymmenen aikana, kun hinnat ovat laskeneet etenkin Itä- ja Keski-Suomessa. Hintojen lasku ei kuitenkaan heikennä vain asuntojen arvoa, vaan laajemmin koko alueen elinvoimaa. Asuntomarkkinalla on yhteys sekä yritysrahoitukseen että työvoiman saatavuuteen. Tämä selviää Pellervon taloustutkimus PTT:n tekemästä selvityksestä*.

PTT:n selvityksen mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet etelän kasvukolmiossa ja pohjoisessa, mutta Itä- ja Keski-Suomessa kehityssuunta on päinvastainen. Esimerkiksi Itä-Suomen pienillä paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat laskeneet yli 10 prosenttia viime vuosien aikana.

Koska mikro- ja pienyritysten lainojen vakuudet sidotaan tyypillisesti yrittäjien henkilökohtaiseen varallisuuteen, vähentää kotien vakuusarvojen laskeminen yrittäjien mahdollisuuksia saada lainaa. Vaikka Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hintojen lasku onkin hieman tasaantunut vuodentakaisesta, kehityksessä on merkittäviä alueellisia eroja.


Yrittäjyyteen ja uusiin työpaikkoihin panostaminen on ensisijainen keino aluetalouden suunnan kääntämiseen

Itä-Suomessa vakuudettomien yrityslainojen osuus on selvityksen mukaan keskimääräistä suurempi ja asuntovakuudellisia lainoja on vähän, mikä saattaa kertoa siitä, että yrittäjät joutuvat turvautumaan korkeakorkoisiin vakuudettomiin yrityslainoihin.

Kun yrittäjät eivät voi käyttää vakuutena asuntoaan, liiketoiminnan ja investointien rahoittaminen vaikeutuu – ja samalla vaikeutuu myös alueen taloudellinen tilanne. Investointien vähentyessä koko alueen talouskasvu heikkenee ja työttömyys lisääntyy.

Selvityksen mukaan yrittäjyyteen ja uusiin työpaikkoihin panostaminen on ensisijainen keino yrittää kääntää aluetalouden suunta positiivisemmaksi. Pienillä seutukunnilla alueen elinvoima syntyy usein pienistä puroista, jolloin jokaisella mikro- tai pienyrityksen investoinnilla on vaikutusta alueen elinvoimaan.


*Pellervon Taloustutkimus PTT, Puheenvuoroja 2 / 2024: Miten asuntomarkkina kytkeytyy yritysrahoitukseen ja alueen elinvoimaan? Koko selvitys on luettavissa täällä: https://www.ptt.fi/wp-content/uploads/2024/02/PTT-puheenvuoro.pdf. Keskitien Säätiö on rahoittanut PTT:n puheenvuorojen sarjaa.