Artikkelit

Keskitien säätiö lahjoitti yliopistoille

Hannu Kallio

Keskitien säätiö lahjoitti 29.6.2022 yliopistojen varainhankintaan 180 000 euroa. Varoja sai yhdeksän yliopistoa, Helsingistä Lappiin ja Vaasasta Itä-Suomeen. Nyt päättyneessä kampanjassa Sitra oli sitoutunut tietyin rajoituksin lisäämään jokaiseen avustussummaan oman panoksensa 2,5 kertaisena. Näin säätiön lahjoitus merkitsee jopa 630 000 euron lisäystä yliopistojen peruspääomiin.

Keskitien säätiölle osallistuminen vastinrahakampanjaan oli jo kolmas kerta ja säätiön lahjoitukset peruspääomiin nousivat tämän lahjoituksen myötä 670 000 euroon. Tämän lisäksi säätiöllä on oman toiminta-alueensa mukaisesti syntyneet rahoitusyhteydet monien yliopistojen kehitysyksikköihin, tiedekuntiin ja tutkijoihin.

Keskitien säätiön asiamies Hannu Kallio kommentoi lahjoituksia:

”Lahjoituksen summa oli tälläkin kertaa säätiömme talouden näkökulmasta rohkea teko. Pidämme kuitenkin koko Suomen tulevaisuuden kannalta elintärkeänä, että koko korkeakouluverkostomme halutaan pitää kilpailukykyisenä ja kehittyvänä. Korkeakoulutuksen tarve ja merkitys kasvaa koko ajan ja on enemmän kuin normaalia, että koko korkeakouluverkkomme halutaan pitää elinvoimaisena. Keskittyminen muutaman yliopiston suosimiseen saattaisi parantaa marginaalisesti niiden kansainvälistä vertailusijoitusta, mutta vahinko maamme nuorisolle, maakunnille ja sitä kautta koko Suomelle olisi korvaamaton, jos muut jätettäisiin tuuliajolle. Olemme erityisen ilahtuneita siitä, että monissa yliopistoissa on syntynyt kiinnostusta maaseutuun ja maaseudun elinkeinoelämään liittyviin professuureihin. Haluamme tällä lahjoituksella myös rohkaista kaikkia yliopistoista riippuvaisia ja hyötyviä yrityksiä ja yhteisöjä näkemään omat mahdollisuutensa tässä yhteistyössä.”

Keskitien säätiö tarkoituksena on kehittää asutuskeskusten ja maaseudun asukkaiden keskinäistä yhteistyötä ja edistää kansalaissopua.  Säätiö on perustettu 1964 ja sen hallitukseen kuuluu kuusi jäsentä Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Puheenjohtajana toimii Ilkka Haavisto Kirkkonummelta. Viime aikoina säätiö on edistänyt monipaikkaisuutta ja maalaisuuden ja kaupunkilaisuuden parhaat puolet yhdistävää kansalaisidentiteettiä HybridiSuomi -vaikuttamiskampanjan kautta.

Lisätietoja toiminnasta www.keskitie.fi, www.hybridisuomi.fi, sekä asiamies Hannu Kalliolta 050 527 1875, asiamies@keskitie.fi