Artikkelit

Maaseutujärjestöt perustivat Eläköön Maaseutu -foorumin – tavoitteena vahvistaa maaseudun toimijuutta ja hyvinvointia yhteistyön kautta

Juuso Koskinen

Yhdeksän merkittävää kotimaista maaseutujärjestöä on perustanut uuden yhteisen Eläköön maaseutu! -foorumin. Perustamisvaiheessa mukana olevat järjestöt ovat 4H, Keskitien säätiö, Maa- ja kotitalousnaiset, Maaseudun Sivistysliitto, Maaseudun Uusi Aika, MTK, ProAgria, SLC ja Suomen Kylät.

Foorumin tarkoituksena on tiivistää maaseudun järjestöjen yhteistyötä, luoda yhteistä tulevaisuuskuvaa ja vahvistaa maaseudun roolia aktiivisena toimijana pikemmin kuin toimien kohteena. Järjestöjen kautta foorumissa on mukana tuhansia alueellisia ja paikallisia yhdistyksiä sekä satojatuhansia toimi- ja luottamushenkilöitä sekä henkilöjäseniä.

– Laajassa verkostossamme on valtavasti tietoa ja kokemusta. Tällä hetkellä mukana on tutkijoita, neuvojia, kehittäjiä, edunvalvojia, viestijöitä ja laajasti myös muita osaajia. Yhdessä olemme enemmän, painottaa foorumin toinen varapuheenjohtaja ja Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto.

Yhteistyöllä elinvoimaa ja innovaatioita maaseudulle

Eläköön Maaseutu! -foorumi käynnisti toimintansa vuoden 2023 alussa. Sysäyksen foorumin perustamiselle antoi käynnissä oleva energia- ja ruokatuotantoon liittyvä murros sekä yleinen epävarmuuden lisääntyminen.

– Maaseutua koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun kaivataan uusia ääniä ja näkökulmia, ja niitä tällaisessa verkostossa riittää esille tuotavaksi, foorumin puheenjohtajaksi valittu Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtaja Tuomas Kuhmonen kiteyttää.

Yhteinen foorumi tarjoaa väylän ennen kaikkea uusien aloitteiden, innovaatioiden ja mahdollisuuksien kartoittamiseen maaseudulle. Foorumin myötä yhteisen näkemyksen muodostaminen esimerkiksi uusiutuvien luonnonvarojen käytön suhteen helpottuu.

– Perustajajäsenet toivoivat foorumilta ennen kaikkea tajunnanlaajennusta, uskonvahvistusta ja mahdollisuutta päästä vaikuttamaan. Maaseudun toimijat voivat tehdä yhteistyötä monella eri saralla ja samalla peilata sekä kirittää toisiaan, Kuhmonen jatkaa.

Foorumi mukana eduskuntavaaleissa ja SuomiAreenassa

Päivi Nerg, Tuomas Kuhmonen, Aleksi Koivisto

Eläköön Maaseutu! -foorumin ensimmäinen voimannäyte on maaliskuussa eduskuntapuolueille järjestettävä vaalipaneeli. Foorumi osallistuu myös kesäkuun lopulla SuomiAreenaan ja valmistelee vuoden 2024 Maaseutuparlamenttia.

Foorumin toimintaan kuuluu myös järjestön sisäisten ja ulkoisten tapahtumien ja koulutusten järjestämistä sekä maaseudun tulevaisuuteen positiivisella tavalla vaikuttavaa viestintää.

– Maaseudulla pitää olla sananvaltaa ja päätösvaltaa omissa asioissaan. Tarvitsemme näkyväksi tekemistä ja uudenlaisia kannusteita. Maaseudun tulevaisuuteen uskominen synnyttää tulevaisuusinvestointeja, sanoo foorumin ensimmäinen varapuheenjohtaja, MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg.

Lisätietoja:

Tuomas Kuhmonen, puheenjohtaja, tuomas.kuhmonen@utu.fi, p. 050 5911959

Päivi Nerg, 1. varapuheenjohtaja, paivi.nerg@mtk.fi, p. 040 8429810

Aleksi Koivisto, 2. varapuheenjohtaja, aleksi.koivisto@suomenkylat.fi, p. 040 5091365